DIY automata tápadagoló - Nagy Viktor Akvarisztikai Blogja

Post Top Ad

2014. október 1., szerda

DIY automata tápadagoló


Olcsó, egyszerű elkészítésű automata tápadagoló

Röviden a működési elv:
A légpumpa felpumpálja a flakonokat, és mivel a szerkezet (részben) zárt, nyomás keletkezik benne. A felgyülemlett levegő a folyadékot nyomja amerre tudja, így a tápba lógó csövön keresztül az akváriumba juttatja csepegés formájában.
A csepegés nem marad abba alap esetben, ezért be kell építeni egy szelepet, ami engedi a levegőt, és leállítja a táp adagolását.
Az én összeállított szerkezetem:
A szerkezet részei:

Időkapcsoló: ~1500-3000 ft
Ha egyszerű forgótárcsásat vesztek, aminek 30 perc a legkisebb kapcsolási ideje, az is jó, csak nehezebb lesz a tápot állítani a hosszabb idő miatt, a legoptimálisabb ezért a min. 1 perces kapcsolási idejű digitális.
Viszont a digitális időkapcsolóval voltak rossz tapasztalataim. Kb. fél év használat után az 1 perces állításoknál valamiért hajlamos volt ellálítódni az idő, a programot elfelejtette néha. Ilyen probléma a mechanikussal még nem fordult elő. De az is lehet, csak én fogtam ki selejtet a digitálissal. Mindenesetre ha ilyet használsz, sűrűn ellenőrizd a beállításokat.
Légpumpa: ~1500 ft
Jó lesz a legkisebb is, nem a teljesítmény a lényeg.

Szilikon cső: ~100 ft/méter, triviális a funkciója ;)

2db műanyag flakon: Jó esetben van otthon :D

2-2,5 dl-es a legjobb, de megfelel még a fél literes is, ennél nagyobb ne legyen.(sok idő felpumpálni)

Műanyag T elemek és csapok: Öszesen kb 3-400 ft
2 táp adagolása esetén kell 2 T elem, és 5 csap.

Annyi visszafolyásgátló, amennyi flakonod van.

A képen szerepel egy kis fekete aquaeles szelep, a tekerős, ha neked ilyen nincs, ide jön az 5. csap.Az összeállítása véleményem szerint a rajz és a fénykép alapján nem okozhat gondot, de azért ha bármi kérdésed van, nyugodtan írj!

Működtetés:
Az időzítőt állítsd be, hogy mikor szeretnéd a tápot adagolni!
A táp mennyiségét természetesen a csapokkal tudod állítani.
Az a tanácsom, hogy amíg csak a csepegés mennyiségét állítod, csak vízzel tedd, hogy ne pacsáld a tápot feleslegesen. Egy csepp kb 0,04ml-nek felel meg.

Néhány észrevétel, tipp, esetleg felmerülő gond:
Ha a szerkezet nem képes emelni, tehát ha lejjebb vannak a flakonok az akváriumnál, és nem nyomja a tápot, akkor valahol túl sokat ereszt a rendszer:  Zárd el a szelepet(5. csap), ha ezután sem képes az emelésre, a kupakok tömítését ellenőrizd. Szappanos víz tökéletes.
A kupakokat egy felforrósított szöggel és fogóval könnyedén ki lehet lyukasztani, de kisebb legyen, mint a cső átmérője, hogy tömítsen. Akkor jó, ha csak fogóval tudod áthúzni a lyukon: ferdén vágd le előtte, úgy egy darabig belemegy, majd húzd át.
Minden kupakba ugye 2 cső megy, az egyik pumpál, a másik szív. Amelyik szív, annak a végére megy a visszafolyásgátló.
Ha deszt vízzel hígítjátok a tápokat, előtte forraljátok meg, különben szép kis baktériumkolónia képes kialakulni a vízben gyorsan.
Néha ellenőrizd az időkapcsoló beállításait, mert képes megbolondulni.
Kipróbálás csak saját felelősségre! (A rend kedvéért említem)

Köszönöm, hogy elolvastad!
Ha tetszett a bejegyzés, vagy hozzáfűznivalód van, írj megjegyzést hozzá alul!

Post Top Ad