Melyik GH emelő a jobb? - Nagy Viktor Akvarisztikai Blogja

Post Top Ad

2024. március 29., péntek

Melyik GH emelő a jobb?

 Bevezető

Ebben a kísérletben Magyarország két legnépszerűbb GH emelőjét vizsgáltam meg a rendelkezésemre álló eszközökkel. A GH emelők feladata az RO vizek használhatóvá tétele az akváriumban, mivel teljesen nullás víz az élőlények számára nem mindig szerencsés. Ezen adalékok két fő összetevője ionok szintjén a kalcium és magnézium. Ez a két ion emeli az összkeménységet, és a TDS-t is (jó esetben). Ami ritkán említett tulajdonságuk, hogy a kalciumot és a magnéziumot milyen arányban emelik.
A következő tesztelési eszközöket és módszereket alkalmaztam:


GH mérés Hanna Checker "zseb spektrofotométerrel"

KH mérés Salifert KH teszttel (titrálás)

Kalcium mérés Hanna checker "zseb spektrofotométerrel"

Kalcium mérés Aqua Forest cseppteszttel (dupla mérés)

50 ml-es üveg talpas mérőhenger

500 ml-es műanyag laboros "főzőpohár"

100-1000 ul-es automata pipetta, műanyag pipetták (ahol nem volt szükség pontosságra)

RO víz, nem mérhető keménységgel, spriccflaskában

0,001 g felbontású labormérleg

A magnéziumot nem mértem, hanem a GH és a kalcium értékeiből számoltam a következő módon:


Green Aqua GH Plus


A GH méréshez először is egy törzsoldatot kellett készítenem, mivel az eszközeim által kimérhető térfogatok ezt megkövetelték. Tehát két lépcsős hígítást hajtottam végre. 

A hivatalos adagolás szerint 1 g (1 mérőkanál) por 10 literben 3-4 nk GH-t emel. Ezt próbáltam követni, a következő módon:
0,5 g-ot mértem ki egy 50 ml-es mérőhengerbe, majd jelig töltöttem, ez volt az első lépcső. Ezzel egy 100x-os koncentrációjú oldatot kaptam. Ezen a ponton nem mértem, de valahol 300-400 nk körül lehetett a keménysége. Az oldat homogenizációja után ebből az oldatból vettem ki 500 ul-t (0,5 ml), majd 50 ml-re töltöttem RO vízzel. Ez egy 100x-os hígítás ( 0,5 ml -> 50 ml). Így bekevertem a "hivatalos" adagolás szerint, csak kevesebb vízben, és pontosabban.


Eredmények (ebben a hígított oldatban):GH: 4,76 nk
KH: nem emelkedett
Kalcium: 16,88 ppm
Magnézium (számolt): 10,4 ppm
Kalcium-magnézium arány: 1,62:1
Aqua Line TF  Clear GH BoosterA leírás szerint egy csapott mérőkanál (1 g) 10 literben emel 3-4 nk GH-t. A GA-s vizsgálathoz hasonló törzsoldat elkészítése során viszont először problémába ütköztem: ugyanis a TF-es GH emelő ugyanolyan paraméterek esetén (0,5 g, 50 ml-re töltve) erősen "tejes" lett, látható és jelentős mennyiségű kicsapódás keletkezett, ami idővel sem kezdett beoldódni. Ennek okán a TF-es GH emelő esetén a két lépcsős hígítás máshogyan kiviteleztem.

0,1 g-ot mértem ki belőle egy száraz 500 ml-es laboros főzőpohárba, ezzel egy 2x-es törzsoldatot kaptam, amit ez után egy kétszeres hígítással (25 ml ebből az oldatból, 25 ml RO víz) az 50 ml-es főzőpohárba mértem át.

Ezzel a módszerrel nem volt látható az oldatban kicsapódás, kezdődhetett a mérés.


Eredmények:

GH: 3,87 nk

KH: nem emelkedett

Kalcium: 17,75 ppm
Magnézium (számolt): 6,02 ppm
Kalcium-magnézium arány: 2,95(~3):1
Konklúzió ( én mit gondolok az eredményekről)

A TF GH emelője a kapott eredmények, és az oldatok viselkedése alapján nagy valószínűséggel a szikes víz javítására 2015-2016 körül kifejlesztett javító oldat szárazon "palackozva". Működik, sok-sok éve bizonyít, az elkészítéshez a recept elérhető több Youtube csatornán is.

A bevált DIY oldatban a kalcium magnézium pontosan 3:1 arányra van számolva. A mérés ettől minimális mértékben eltérő eredményt adott a TF GH boosterére, de tekintve, hogy nem analitikai laborom van otthon, elfogadható eredmény. Törzsoldatot továbbra sem lehet belőle összekeverni, mert az összetevők kicsapódnak egymással. 

A GA GH emelője az ígértnél kicsit többet emelt a GH-n az elkészített oldatban. A kalcium magnézium aránya 1,62:1, tehát a magnézium több benne a "vártnál". Hogy ez okozhat-e gondot, arról pontos kísérletek, eredmények nincsenek.

Ami feltűnt, hogy nem láttam kicsapódást egy relatíve sűrűbb törzsoldat elkészítése során sem, tehát az összetevői valószínűleg mások, mint a TF GH boosterében. Ha tippelnem kéne, a TF GH emelője a hagyományos kalcium-klorid-dihidrát, és a magnézium-szulfát-heptahidrát összedarálásából áll ( a hidrátszámok tekintetében fenntartom a tévedés lehetőségét, de a lényegen nem változtat), a GA GH emelője pedig kalcium-klorid-dihidrát és magnézium-klorid keverékéből áll ( meg esetleg kálium-szulfát, de ilyen irányú mérésre nem volt lehetőségem). Ez a két anyag oldatban nem csapódik ki egymással, tehát használható egybe keverhető oldatok készítéséhez is, elméletben.

Mivel a GA GH emelője valószínűleg nem tartalmaz (magnézium-)szulfátot (kén), felmerül bennem lehetőségként, hogy hosszú távú használat, illetve egyéb kénforrás nélkül hiánytünet is kialakulhat. Erre vonatkozó releváns kutatásaim jelenleg nincsenek, ez csak egy sejtés. A jelenlegi kísérlet, kutatás abból a szempontból hiányos, hogy a kálium tartalmat nem mérte, így az esetleges kálium-szulfát tartalom kissé itt árnyalná a kialakult képet és értékelést.

Ki a győztes? Hozzám hűen erre nem fogok egyértelmű választ adni. Ha nem alakul ki kénhiány, akkor a GA GH emelője is tökéletes, kérdés a relatíve több magnézium, a kalcium rovására okozhat-e gondot ( nem valószínű, esetleg akkor, ha  kalciumot más elem is "lenyomja"(antagonizmus).

A TF GH emelője egy a növényes közösség által régóta kevert és használt recept megtestesülése, sok meglepetés ott már nem lehet, ennyi év után.


Köszönöm, hogy elolvastad.


Post Top Ad