Az akváriumvíz kalcium és magnézium arányának meghatározása - Nagy Viktor Akvarisztikai Blogja

Post Top Ad

2019. szeptember 25., szerda

Az akváriumvíz kalcium és magnézium arányának meghatározása


A növényes akvarisztikában haladó szinten egyre jobban beleássuk magunkat a víz tesztelésébe, és a mért paraméterek kiértékelésébe. Egy plusz adalék ebben a témakörben a víz kalcium és magnézium aránya lehet.

A kalcium és magnézium az akváriumban a mezoelemek közé tartozik ( egyes források máshová is sorolhatják), és nem kevésbé esszenciálisak, mint például a vas, vagy a foszfor. Arányuk ugyanúgy a növényes akvarisztika szerves része, és bár eddig nem fordítottunk rájuk különösebb figyelmet, a teljes képhez ugyanúgy hasznos lehet tudni róluk is.

Mit okoz a rossz kalcium-, magnézium arány? Magas kalcium és alacsony magnézium szint esetén akadozhat a foszfor és nitrogén felvétele, mivel a foszfor és nitrogén szinergista párja a magnéziumnak. Magas magnézium koncentráció esetén esetén pedig kalcium(és egyéb kation) hiánytüneteket tapasztalhatunk ( ez ritka eset, inkább az alacsony magnézium szokott gondot okozni)

A szakirodalomban az ideális arányuk anyagmennyiségben(mól) kifejezve 2:1 a kalcium javára, ez tömeg arányba átszámolva 3,3 : 1, a házi GH növelő oldatok nagyjából ehhez az arányhoz igazodnak.

Na, de hogyan tudjuk a legegyszerűbben meghatározni az arányukat?  Szükséges hozzá az összes oldott kalcium-, és magnézium mennyisége, tehát a GH nk értéke, és egy kalcium ion teszt.

Milyen kalcium tesztet érdemes venni? Én a Salifert kalcium tesztjére esküszöm(jó édesvízhez), azért, mert ár/érték arányban ezt tartom a legjobbnak. A csepegtetést nem kis cseppentőből végezzük, hanem kapunk direkt erre a célra egy külön 1ml-es fecskendőt, ami rendkívül pontos mérés tesz lehetővé.(ami nem árt itt)
Rendben, megvan a vizünk GH nk értéke, és a kalcium ion mennyisége is, de mi a magnéziumra is kíváncsiak vagyunk. Újabb teszt vásárlása helyett gondolkozzunk, és számoljunk!

A GH a definícióból következve az összes oldott kalcium-, és magnézium iont jelenti, tehát ha ismerjük a kalcium ionok mennyiségét, marad egy darab egy ismeretlenes egyenlet.

(Megjegyzés: erre a célra nem árt, ha a GH mérésünk pontosságát is ellenőrizzük, a pontos kalcium mérés pedig még ennél is fontosabb!)

Tudjuk a keménység definícióiból, hogy GH = 1 nk-s vízben 7,15 mg/l kalcium ion van, és ugyanígy 1 nk-s vízben 4,33 mg/l magnézium ( a számolást köszi Dexkillnek, a cikke az Akvárium Magazinban jelent meg)

Nézzünk egy példát a számolásra:

Tegyük fel, hogy az összes keménységet(GH) 10 nk-nak mértük, a kalcium ion mennyiségét pedig 40 mg/l-nek.

Tudjuk a fentiekből, hogy egy 1 nk-t 1 literben 7,15 mg kalcium ion ad. E logika szerint elosztjuk a mért kalcium értékét ezzel a mennyiséggel, hogy megkapjuk, ennyi kalcium ion mennyi nk-t jelent a vizünkben. Tehát 40/7,15= 5,59 nk. A 40 mg/l-es kalcium mennyiség 5,59 nk-t alkot a 10 nk összes keménységből.

Mi marad? 10-5,59=4,41 nk. Mivel az összes keménység csak kalcium és magnézium ionokból áll, ez a 4,41 nk csak a magnézium ion lehet már. Mennyi mg/l-rel egyenértékű ez? 4,41 x 4,33 mg = 19,1 mg.

A kalcium magnézium arányunk 40 mg / 19,1 mg = 2,09 : 1 

Az ideálisnak kb 3-4 : 1, hez képest ebben az elméleti példában kicsit sok a magnézium, érdemes lehet minimálisan emelni a kalcium koncentrációját, vagy a magnéziumét csökkenteni.


Ha van kérdésetek a gyakorlati kivitelezéssel kapcsolatban, keressetek fel itt, vagy a Növényes Akvaristák Közössége nevű facebook-csoportban.











Post Top Ad