Hygrophila corymbosa 'siamensis' - Nagy Viktor Akvarisztikai Blogja

Post Top Ad

2015. május 26., kedd

Hygrophila corymbosa 'siamensis'
A víz hortenzia egy dekoratív akváriumi növény, világos leveleivel jó kontrasztot ad a sötétebb növényeknek.Növény átlagos tartási nehézsége: 3,75/10
(Fényigény, vízkeménység, talaj-, és tápanyagigényesség átlaga)
Növekedési sebesség: 6/10 
(optimális feltételek között)
Szaporítás: Szárosztással
Hova ültessük: Hátra
Maximális magasság: 50cm
Ültetés: Talajba, fára, kőre kötözve
Tápanyagfelvétel: Főként levélen
Metszése: Levélpár felett közvetlenül
Kezelhetőség:Közepes


Forrás: http://www.imagejuicy.com/images/plants/n/nomaphila-stricta/1/Gyakran összetévesztik a mocsári ál-hortenziával, azonban a vízi hortenzia levelei keskenyebbek:
(A képen a mocsári ál-hortenziát láthatjuk)
Forrás: http://akvaforum.no/plante.cfm?id=1150


Kezdetek: A képen a bal hátsó sarokban láthatjuk a vízi hortenziátProfito tápozással szépen nekiindult 0,46 wpl fényerőn
72 literben

Fényigény(4/10) 
Fényigénye közepesnek mondható, kevés fényen ritkásan hozza a leveleket, kúszik a fény felé, kevésbé dekoratív.

Növekedési sebesség(6/10) 
Az optimális feltételek között megfelelően fejlődik, robusztus növényként részt vállal a víz öntisztulásában is.

Vízkeménység (3/10) 
Csapvízben tartható, de kismértékben preferálja a lágyabb vizet.

Talaj(1/10)
Nem igényes a talajra.

Tápanyagok, azok felvétele(7/10) 
Erősen tápanyagigényes faj, főként levélen veszi fel azokat, kismértékben a gyökerén. Tapasztalataim szerint főként a vasra és a káliumra érzékeny, azok hiánya esetén gyorsan sárguló és lyukacsosodó levelekkel reagál. A szükséges tápanyagok rossz arányára is képes drasztikusan reagálni, ha gond van a tápozásunkban, ez a faj az elsők között képes azt jelezni.

Magasság, javasolt ültetés helye, módja 
Stem(száras) növény, a háttérbe érdemes ültetni mérete miatt. Az ültetés helyére nem érzékeny, köthetjük bátran fára, ültethetjük a talajba, a növény mindenhol jól fejlődik.

Szaporítása, metszése
A szaporítása és metszése szárosztással történhet, tehát egy levélpár felett elvágjuk közvetlenül, majd a levágott hajtást leültethetjük mellé. A metszés után kétfelé ágazik, így könnyen dúsítható a növény.

Kezelhetősége
Nagytermetű és gyorsnövésű növény lévén, hajlamos elnyomni más növényeket, de a kordában tartása és szaporítása egyszerű, ezért a kezelhetősége közepes.

Egyéb
A fényhez közeli levelek hajlamosak bordós elszíneződésre, ennek oka valószínűleg a tápozásban és a relatíve felerősödő fényben rejlik, de jelenség pontos oka nem tisztázott. A bordósodás után hajlamos az adott levél a lyukacsosodásra. Az általam legvalószínűbbnek tartott ok a túlzott káliumbevitelhez köthető, ez az Easy-Life Profito és a Green Aqua Macro tápok együttes használatakor léphet fel. A jelenség a két táp együttes használatának beszüntetése óta nagymértékben mérséklődött.

Vízi hortenzia levéllyukacsosodása


LevélperzselődésPost Top Ad