Meglátásaim az El Naturallal kapcsolatban - Nagy Viktor Akvarisztikai Blogja

Post Top Ad

2015. október 5., hétfő

Meglátásaim az El Naturallal kapcsolatban

Azt hiszem elérkezett az idő, hogy összefoglaljam azt amiket miket tapasztaltam a módszer tesztelése során, illetve mik a meglátásaim az elméletet végiggondolva.

Először ami igazán megfogott benne, az a "használt" módszerek a természet utánozására való törekvése, a minimalizmus mind a költségvetésben, mind a karbantartási munkálatokban. Hátrányként azt tudom megemlíteni, hogy a növényválasztás során jobban meg van kötve a kezünk, mint a többi növényes akvarisztikai módszerben, a folyékony tápozás hiánya miatt csak a főként a talajból táplálkozó növények lesznek igazán szépek. Ez egy folyamataiban természetesebb, de szerényebb kinézetet megcélzó, "nyugdíjas" növényes elmélet, persze kellő kreavitással itt is lehet igazán megnyerőt alkotni.

Nézzük át a fő témaköröket: Szerves anyag alapú táptalajok, növényes szűrés, ritka vízcsere, sok növény, 0,3-0,6wpl fényerő.

Szerves anyag alapú táptalajok

Ez a módszer olyannyira megfogott, hogy azóta a nem el natural akváriumaimban is használom. Konkrétan használható talajok legfőképpen a virágföldek: B típusú és a vízinövényeknek gyárott változat, ezeken kívül használható még kerti komposzt, kerti föld is. Jómagam főként virágföldeket használok sikerrel. A virágföldek komplex tápanyagokat tartalmaznak igen hosszú kifutási idővel.

Növényes szűrés

A növényekkel való szűrés egy igen hatékony és egyszerű módja az ammóniától való megszabadulásnak. Jelenleg az összes akváriumomban alkalmazom a szemléletet, ez a mód is átment a szűrőn, működik.

Ritka vízcsere

Diana Walstad, a módszer tudományos alaposságú leírója néhány havonta cserél részlegesen vizet akváriumaiban. Saját kísérleteim során 2 hónapig jutottam vízcsere nélkül, de a víz sárgássága egyre jobban zavarta az esztétikai érzékemet, így visszatértem az 1-2 hetire. Ezt a módszert nem javasolom alkalmazni.

Sok növény

A dús növényezettség az alapja a hosszú távon is működőképes növényes akváriumoknak, így ezt a tényezőt erősen támogatom, így az algák ellen is hatékonyabban vehetjük fel a harcot.

0,3-0,6 wpl fényerő

Ezzel kapcsolatban egyetértek az elmélettel, ez a két szélső érték megfelelő egy el natural akváriumban.



Egyéb

Az akvárium indítása során DW már az első héten javasolja a halak telepítését. Ez akkor veszélyes, amikor olyan virágföldet használunk, amit műtrágyákkal dúsítottak, ilyenkor az első hónapban a nitrát redukálódása során nitrit kerülhet a vízbe, ami a halak számára erősen toxikus.




A cikk esetlegesen még bővülhet a közeljövőben.


Post Top Ad