Esettanulmány: algásodás kezelése makro tápanyag adagolással FRISSÍTVE 2016. 01. 20. - Nagy Viktor Akvarisztikai Blogja

Post Top Ad

2015. november 3., kedd

Esettanulmány: algásodás kezelése makro tápanyag adagolással FRISSÍTVE 2016. 01. 20.
Az eset Október 23-án kezdődött, amikor a Low Tech Akvakertész Közösség nevű facebook-csoportban egy illető feltett egy kérdést, miszerint mit javasolunk a staghorn alga ellen. A következő dolgokkal próbálkozott ezelőtt:
A segítségkérő facebook bejegyzés linkje
  • Egy nap dupla carbo adagolása
  • 30% vízcsere
  • 2-3 nap blackout(totál besötétítés)
  • Az algás levelek levágása
Az akvárium többi paramétere:
  • 72 liter
  • 2 x 24w T5 fény (napi 8 óra)
  • Tápozás: heti 3-szor 2,5 ml profito és napi 2,5 ml Carbo.
  • Növények: Indiai vízicsillag, pénzlevelű lizinka, Pogostemon helferi, Hydrocotyle tripartita 'japan', gömbmoha

Képek:

A Hydroctoyle tripartita durva algásodása a fa "lombkoronájában". Nagyon szembetűnő,
hogy nincs új hajtás, majdhogynem haldoklik a növény.


Az indiai vízicsillag is kapott belőle...


Az Eleocharis parvula sincs jó formában

A művelet után az alga nem szűnt meg, a fény újraüzemelése után az algák tovább növekedtek. Ekkor vettük kezelésbe a csoportban, és a következő dolgokat diagnosztizáltam, és javasoltam neki:
  •  A tápozás nem elegendő, szükséges makroelemeket is adagolni, hogy a növények növekedni tudjanak, és felvegyék a harcot az algával.
  • A növényzet tömegének a növelése, mivel egy jó kondiban lévő növényzet és az algák hosszú távon kizárják egymást(erre kell rásegítenünk).
A páciens a tanácsaim szerint járt el: Az általam javasolt makrótápok közül a GA micro és macro együttesére esett a választása, amelyet rögtön el is kezdett adagolni, még a gyári adagban, tehát 3,6 ml-t naponta mindkettőböl. A hatás már másfél hét után látható volt. Az algák egy része eltűnt, a maradék stagnálni a kezdett, és a növényzet is megindult, őt idézve: "Sőt azóta már metszenem is kellett"

Figyelmeztettem, hogy ez az adagolás hosszú távon nem fenntartható, ezért a heti 3-szori: 2ml profitot, és 0,5 ml GA microt és macrot javasoltam neki.

Képek:A H. tripartita elkezdte hozni a friss leveleket

 
Az india vízicsillagról is lekerült az algák 90%-aEgy frontfotó, az akvárium alakulás alatt áll, a dús növényezettségű és
algamentes akvárium elérésére az első lépéseket megtette

 Az eset összefoglalva:

Az akvárium méretéhez képest viszonylag erős fény, ezzel egy jó alapot teremtett meg, de a tápozás nem tartott lépést vele: A profito ilyen esetekben már kevésnek szokott bizonyulni, ki kell egészíteni makro tápanyagokkal is(nitrát, foszfát). A javulást ebben az esetben a makro táp adagolása jelentette.

Frissítés 2016. 01. 20.A tápanyagokat még mindig nem sikerült tökéletesen beállítani, de az akvárium most már egy sokkal dúsabb, egészségesebb külsőt ölt.
Az utóbbi időszak tápozási szisztémája:
(Heti 3-4 szer)
GA Micro 1ml
GA Macro 3,5 ml
Easy-Life Profito 2,5 ml

Post Top Ad