Közönséges valliznéria(Vallizneria spiralis) - Nagy Viktor Akvarisztikai Blogja

Post Top Ad

2015. június 11., csütörtök

Közönséges valliznéria(Vallizneria spiralis)Személyében egy nagyon kis igényű, nagytermetű növényt fedezhetünk fel, nagyobb tömegben kiváló víztisztító, méltán népszerű növény. Ez a faj azon kevés akváriumban tartott növények közé tartozik, amikre ráillik az igazi vízinövény jelző.

Növény átlagos tartási nehézsége: 2/10
(Fényigény, vízkeménység, talaj-, és tápanyagigényesség átlaga)
Növekedési sebesség: 6/10
(optimális feltételek között)
Szaporítás: indák leválasztásával
Hova ültessük: háttérbe
Maximális magasság: 70-80cm
Ültetés: talajba
Tápanyagfelvétel: levélen és gyökéren egyaránt
Metszése: tőböl a levelet
Kezelhetőség:Közepes

Forrás: http://www.einrichtungsbeispiele.de/prof-von-fabian-ber_18014.html
Fényigény(3/10) 
A fényigénye teljesül egy gyári 54 literes akvárium 15 wattos fénycsöve esetén is.

72 literben 15 watt fénnyel
Növekedési sebesség(6/10) 
A valiznéria egy gyorsan növő növényfaj, temérdek mennyiségű felesleges nitrogén vegyületet és foszfátot épít magába.

Vízkeménység (1/10) 
Kifejezetten a kemény, lúgos vizet kedvelő növény., tehát csapvíz kifejezetten ajánlott neki. Lágy vízben legtöbbször stagnál, rosszul fejlődik. Ezt Walstad(2013) kísérletiesen bizonyította is: a bal oldali akváriumban a valiznéria lágy és savas vízbe került, a jobb oldali akvárium pedig kemény, és lúgos.
Talaj(2/10)
Ritkán hajlamos berohadni a gyökere, ajánlatos nem mélyre ültetni, a tövét kinthagyni a talajból.

Tápanyagok, azok felvétele(2/10)
Levélen és gyökéren is képes a tápanyagfelvételre, mindkét tápozási formával(folyékony ill. táptalaj) nevelhető. Emellett nem tápanyagigényes faj, akár tápozás nélküli akváriumokban is jól teljesíthet, viszont a tápozást meghálálja.
  
Magasság, javasolt ültetés helye, módja 
Nagyon magasra növő növény, akár 70-80 cm-esre is könnyedén megnő, ezért háttérbe érdemes ültetni. Az ültetés javasolt helye a talaj.

Szaporítása, metszése
A növény indákkal szaporodik, dúsul, ezeket az indákat levághatjuk, és szabadon átültethetjük az akvárium más részébe is. Metszésének elterjedt módja az, hogy a növény levelét a vízfelszínen elterülés elkerülésére a vízfelszínt alatt kevéssel elvágják. Ez a metszési mód nem kedvező esztétikai szempontból, mivel az ilyen módon megvágott levél ezután hajlamos az algásodásra, és stagnálásra. Ennek elkerülésére a túl hosszúra nőtt levelet tőböl vágjuk le.

Kezelhetősége 
A növény gyorsan növekszik, az indái végén növekvő sarjakkal váratlan helyeken is felbukkanhat az akváriumon belül, így gyakori karbantartást igényel. A metszése egyszerűnek mondható, így a növény a közepes nehézségű kezelhetőségi értéket kapta.

Egyéb
Az high-tech, tehát a sok fénnyel, táppal és szén-dioxid adagolással működő akváriumokban az esetek nagy részében rosszul teljesít. Ennek oka részben az, hogy a kemény, lúgos vizet kedveli, másrészt az az erősen gyanús elmélet, hogy a növény rossz kompetítor, tehát más növényekkel az erőforrásokért vívott harcban könnyen alulmarad.
A valliznéria hazánkban is előfordul, mint behurcolt faj, főként hőforrások vizében tenyészik (Csiszár 2012).
Források:
Diana ,W. - Ecology of the Planted Aquarium, A Practical Manual and Scientific Treatise for the Home Aquarist, 2013, Echinodorus Publishing
Csiszár, Á.: Inváziós növényfajok Magyarországon, 2012, Nyugat-magyarországi Egyetem Kiadó, Sopron

Post Top Ad