jávai moha(Taxiphyllum barbieri) - Nagy Viktor Akvarisztikai Blogja

Post Top Ad

2015. augusztus 6., csütörtök

jávai moha(Taxiphyllum barbieri)A jávai moha egy nagyon elterjedt és közkedvelt mohafaj, kis igényessége miatt széleskörben gondozzuk. Tereptárgyakra kötve gyorsan benövi azt, ezzel a low-tech akvakertészet egyik fontos elemévé vált.

Gyakran keverik a szingapúri mohával, a szingapúri mohától egy dolog biztosan megkülönbözteti: Csak a szingapúri moha fejleszthet víz alatt is spóratartó tokokat.

Növény átlagos tartási nehézsége: 1,75/10
(Fényigény, vízkeménység, talaj-, és tápanyagigényesség átlaga)
Növekedési sebesség: 3/10
(optimális feltételek között)
Szaporítás: Telepek szétválasztása
Hova ültessük:
Főként az elő-, és középtér
Maximális magasság: 10-15 cm
Ültetés: Tereptárgyakra
Tápanyagfelvétel: 
Csak levélen(valódi gyökerei nincsenek)
Metszése: A telep vastagságának a csökkentése
Kezelhetőség: Közepes

Forrás: http://www.aquamoss.net/Java-Moss/images/Java-Moss-03.jpg

72 liter, 15 watt fény, tápozás nélkül

szintén 72 liter, 15 watt fény, tápozás nélkül pár hónappal később

Fényigény(2/10)

Fényigénye alacsony, mivel a mohák jól alkalmazkodtak a fényszegény környezethez.

Növekedési sebesség(3/10)
Az egyébként lassú fejlődésű mohák között a jávai moha növekedése gyorsnak mondható, természetesen az egyéb, valódi növényektől elmarad.

Vízkeménység(2/10)
Kemény csapvízben is fejlődik, de egészségesebb külsőt ad neki a lágyított víz.

Talaj(1/10)
Nincs kapcsolatban a talajjal.


9 literben, red-moor fára kötözve, profito tápozással


Tápanyagok, azok felvétele(2/10)
Szinte a tápozás nélküli akváriumokban is burjánzik, mivel nagyon jól hasznosítja akár a szűkös tápanyagkészleteket is. Ellenben a jó minőségű tápozást nagyon meghálálja. Értelemszerűen csak a folyékony tápozást tudja hasznosítani.


240 liter, 2 x 30 watt T8 6500K, Profito tápozás. 05.24 és 07.08 között

08.06


Magasság, ültetés javasolt helye, módja
Az "ültetés" helye és módja a tereptárgyakra való kötözés vagy ragasztás: kövekre, fákra. Igen egyedi módokon is felhasználhatjuk, a kreativitásunktól függ. A magassága nem számottevő, dekoratívabb, ha csak egy vékony rétegben növekszik a tereptárgyakon.

Szaporítása, metszése
10-15 cm-es vastagság után a telep alja elkezd barnulni a fényhiány miatt, ezért érdemes viszonylag sűrűn megtépkedni kézzel, vagy egy ollóval megrövidíteni. 

Kezelhetősége
Összességében lassan növekedő faj, ezért könnyen karban tartható, a nehézsége egyedül a nyírás utáni lehulló szálacskák összeszedése, amik a levágás után tovább növekednek bármilyen kis zugban. Ezért a növény a közepes kezelhetőségűek közé tartozik.

Egyéb
A jávai moha garnélákkal való együtt tartása segíti a moha tisztulását, mivel a garnélák szeretnek a mohatelepekben táplálékot keresni, ezzel azt megtisztítják a belerakódott mulmtól. Ha nem garnélákkal tartjuk, a növényt érdemes időnként mulm mentesíteni, mivel ez a moha algásodásához vezethet.
Egyes tapasztalatok szerint sok egyéb edényes(valódi szövetes) növényfajjal együtt sikertelen lehet a tartása, a hipotézis az allelopátia nevű jelenség.
A repülő róka nevű halfaj előszeretettel fogyasztja a zsenge szálait.
Nem szereti az erősen változó vízértékeket, a környezetéhez alkalmazkodnia kell, ez időt vesz igénybe, ezalatt a növekedése stagnál.

Post Top Ad