Carbo termékek glutáraldehid koncentrációjának tesztelése - Nagy Viktor Akvarisztikai Blogja

Post Top Ad

2023. július 25., kedd

Carbo termékek glutáraldehid koncentrációjának tesztelése

 


Előre le szeretném szögezni, hogy ezek a mérések inkább tájékoztató jellegűek, semmilyen formában nem minősülnek precíz laboratóriumi vizsgálatoknak. A teszteléshez használt csíkteszt nem tesz lehetővé pontos méréseket, a valódi koncentrációt nem érdemes találgatni a kísérletek alapján. Arra jó kizárólag, hogy nagyságrendileg megmutassa, egymáshoz képest milyen tömények a különböző termékek.

A három termék az Easy Life Carbo, a Neptun Liqui Carbo, és a Seachem Excel. Mindhárom termékből teljesen új flakont bontottam a kísérlethez.


Easy life Carbo


A termék leírásában nem olvasható a glutáraldehid szó, de sokan feltételezik hogy abból készül. A gyártó kiemeli, hogy a termék nem tartalmaz glutáraldehidet.












Minden esetre azért ezt is leteszteltem, mivel ha nem is pont glutáraldehid, annak valamelyik közeli "rokona" lehet.



Seachem Excel

Ahogy sok másik gyártó is, a Seachem is elhatárolódik tőle hogy glutáraldehidet tartalmazna a termékük. A flakonon rajta van az összetevő: "2% polycycloglutaracetal". Kis utánajárást követően kiderült, hogy a vegyület alapja ugyanúgy glutáraldehid, kis módosításokkal, amivel elvileg kevésbé toxikussá tették, és mivel összetettebb a vegyület, lassabban is bomlik bakteriális úton. 





Neptun Liqui Carbo 

A leírásban nem szerepel a hatóanyag, így merem feltételezni, hogy itt szinte biztosra mehetünk abban, hogy a termék alapja sima glutáraldehid oldat.












A Liqui Carbo esetén a frissen bontott flakonból is vettem mintát, és a régi, lejárt flakonból is.


A tesztelés

A kísérletezés során sok párhuzamos mérést végeztem, mindenhol legalább 4-et, volt ahol 6-ot. Két töménységben vizsgáltam, teljesen natúr módon, illetve feles hígításban az összes terméket (2 ml carbo 2 ml RO víz). Minden egyes alkalommal stopperrel mértem, hogy a megfelelő időben készüljenek el a fotók az eredményekről. 










A mérés menete: 
- 5 másodpercre bele kell mártani a csíkot a mintába

-le kell rázni a felesleges folyadékot

- 45-60 másodperc között kell leolvasni az eredményt a mellékelt színskála alapján.


Eredmények (tömény minták)

Easy Life Carbo

















Seachem Excel












Liqui Carbo












Liqui Carbo (lejárt flakon)











Liqui Carbo (új és lejárt flakon egymás mellett, kék színű az új)














Eredmények (felére hígított minták)


Easy Life Carbo





Seachem Excel





















Liqui Carbo





















Liqui Carbo (lejárt)





















Kiértékelés
Ha elhisszük, hogy bármire is jó ez a csíkteszt, és hogy a termékek hatóanyaga és hatása hasonló, akkor feltételezhetjük, hogy a frissen bontott flakonok glutáraldehid koncentrációjában lényeges különbség nincs. Sajnos a fotózástól is minimálisan változhat a szín erőssége. Ha feltételezzük, hogy a szín erőssége nagyban összefügg a koncentrációval, akkor az összes mintha bőven 0,5 % koncentráció-különbség tartományon belül mozog. Konkrét számokat nem rendelnék a színek mellé.

Egyetlen látható különbség a már lejárt Liqui carbo esetében volt. Sajnos a többi márkából nem volt kéznél lejárt flakon, így ebből a szempontból nem tudtam összehasonlítani őket.

Összefoglaló kép (fent tömény, alul felére hígított minták)
























Post Top Ad